Bilidiği üzere dünyamız büyük bir ekonomik sınav veriyor. Kimileri için ülkemizde yatırım enstrumanlarının çok güven vermediği bir dönemdeyiz. Şahsen bu düşünceye katılmamakla beraber her ne olursa olsun en azından paranın değerini korumak oldukça önemli.
Dişimizden tırnağımızdan zar zor ayırdığımız veya ayırmaya çalıştığımız paramızı enflasyona karşı koruyabilmeniz oldukça zor. TUIK tarafından duyurulan enflasyon değerlerinin dışında ayrıca reel enflasyon diye adlandırdığımız, rakamların ötesinde hissettiğimiz paha karşısında bir şekilde direnmemiz gerekiyor.
Hal böyleyken finansal özgürlüğünüzü elde edebilmeniz için sizlere yazılarımla balık tutmayı öğretmeye çalışıyorum. Müsait bir zamanımda portföy planlaması ile ilgili bir yazı paylaşacağım fakat o zamana kadar sizden ricam bilmediğiniz veya anlamadığınız yerleri ya yorum ile ya da Twitter üzerinden bana ulaşarak sormanız.
Portföy planlamasında sepet yapmak çok önemlidir. Klişe olarak aynı sepette duran yumurtaların kırılması hikayesi var.
İşte o hikaye gerçek arkadaşlar!
Bu sebeple size farklı bir sepetten bahsedeceğim.
Yurt dışı piyasalar.
Peki yurt dışı piyasalarda ne gibi imkanlarımız var. etf, hisse senedi, fonlar ,emtialar olmak üzere başlıcalarını sıralayabiliriz. Bu piyasalara yatırım yapabilmek için aracı kurumlara ihtiyacınız var.
Türkiye’den yatırım yapabileceğiniz kurumlar ;
1. İşCep Yurtdışı Piyasalar
2. Garanti Yatırım
3. Ak Yatırım
4. Gedik Universal
5. Qnbfinansinvest
6. Alnusyatırım
7. Yapı Kredi Tradebox
Peki, yurt dışı hisse senedi yatırım hesabı açmak için ihtiyaçlarınıza en uygun aracı kuruluşu nasıl bulabilirsiniz? Bu yalnızca en düşük alım satım komisyonlarını bulmakla ilgili değil.Ben bunlardan İşCep’i aktif olarak kullanıyorum. Garanti Yatırım’da da hesabım var. İkisi de SaxoBank altyapısını kullanmasına rağmen platformlar arasında ciddi farklar gözlemledim. Mesela takip ettiğim bazı hisseleri İşCep’te bulamadım. Müşteri hizmetleri ile görüştüğümde onlar da anlam veremediler. Garanti’nin platformunda kolayca buldum.
Diğer platformları karşılaştırma gibi bir imkanım olmadı. Google’dan araştırmanızı kullanıcı yorumlarını aratmanızı ve demo hesaplar aracılığı ile size göre en uygun olanı seçmenizi öneririm.
Şahsen İşCep’i kullanmaya devam etsem de Garanti daha profesyonel bir hizmet sunuyor. Bültenler ile yatırımcısını devamlı bilgilendiriyor. Siz de seçtiğiniz firma ile ilgili tecrübelerinizi burada yorum olarak paylaşırsanız, diğer dostlarımız da faydalanmış olurlar.
Neyse şimdi yatırıma başlayabilmek için yapmanız gerekenlere bir göz atalım.
Bir hesap başvurusu yaptığınızda, kimlik ve iletişim bilgilerinize ihtiyaç duyulur tabi bir de olmazsa olmaz… PARA 🙂
Dikkate alınmanız gereken bazı unsurlar:
Ne kadar sıklıkta işlem yapacaksınız. Ne kadar sıklıkla işlem yapmayı planladığınız da dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında olmalıdır. Türkiye’deki aracı kurumların çoğunda, alım satım komisyonları 10 ile 30 dolar arasında değişmektedir. Düşük komisyonlar, sık işlem yapacaksanız ve ayda 10 veya daha fazla işlem yapmayı düşünüyorsanız sizin için önemli olacaktır.
Anlaşılır bir başlangıç olmuş hocam..elinize sağlık.
Selim, bloğumun ilk yorumu olması sebebi ile ayrı bir önemi var. Teşekkürler 🙂
Hocam anlaşılır ve güzel bir dille anlatmışsın yalnız bu komisyonlar yatırılan paranın yüzde olarak kaçına tekabül ediyor burada risksiz olan banka her türlü kazanıyor…