Tasarruf Kelime Kökeni
~ Ar taṣarruf تصرّف [#ṣrf V msd.] harcama hak ve yetkisine sahip olma, malik olma, idare etme, işleme < Ar ṣarf صرف harcama → sarf
Tarihte En Eski Kaynak
“kullanma ve harcama hakkı” [ Mukaddimetü’l-Edeb (1300 yılından önce) ]
“idareli kullanma, israf etmeme” [ Kamus-ı Türki (1900) ]
“para biriktirme, biriktirilmiş para” [ TDK, Türkçe Sözlük, 1. Baskı (1945) ]
Tasarrufun ne anlama geldiğini öğrendiğimize göre, metnin kendisine geçebiliriz.
Para biriktirmek zor zanaat vesselam. Gerçekten…
Eline geçen paranın büyük bir kısmı muhtemelen kiraya gider ve daha sonra fark etmeden değerli kuruşlarınızı emcükleyen1 faturalar ve seyahat masrafları vardır.
Zihninizin arkasındaki şu küçük, titrek ses: “Aman ne olacak yahu? Zaten asla bir ev alacak duruma ulaşamam, borçlarımı öylece kapatamam da. Dur bugün de kendimi şımartıp bir çay demliyeyim.”
Size belki de ilk defa duyacağınız bir konudan bahsedeceğim, en azından benim için yeni bir kavram olduğunu itiraf etmeliyim. Twitter’dan yaptığım bir anket sonucuna istinaden ne yazsam acaba diye düşünüyordum. – Bu anketleri boşuna yapmadığımı bilmenizi isterim-
Ev ekonomisi üzerine enteresan bir kavram.
Kakeibo/Kakebo
Kakeibo, 1904 yılında Japonya’nın ilk kadın gazetecisi Hani Motoko tarafından icat edildi ve meşgul kadınların mali durumlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak için tasarlandı.
Kavram şöyle: Her ayın başında, kakeibo’nuzla oturuyorsunuz ve ne harcayacağınızı, ne biriktireceğinizi ı ve hedeflerinize ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini planlıyorsunuz. Daha sonra başardıklarınızı gözden geçirirsiniz. İşte bu kadar basit.
Bilmeniz gerekenler:
1. Odağımızı tasarruftan harcamaya kaydırmamız gerekiyor
Bütçelemeye yönelik tutumumuzu yeniden şekillendirmemiz gerekiyor – “iyi tasarruf etmek” için “iyi harcama yapmamız” ve iyi harcama yapmak için iyi tasarruf etmelisiniz.
Hepimiz yaşamak ve bir şeylerin tadını çıkarmak için çok çalışıyoruz. Tasarruf ederken bu gerçeği hatırlamak önemlidir.
Uzun lafın kısası gelirinizi belki bugün arttıramayabilirsiniz fakat giderlerini azaltabilirsiniz. Biraz babanı belki seçemezsin ama kayınpederini seçebilirsin gibi oldu 🙂
2. Bir şeyleri yazmak yardımcı olacaktır
Kakeibo tutmak, harcamalarınızı kaydetmekle ilgilidir, ancak bir e-tabloya numaralar eklemek yeterli değildir. Kalemi kağıda koymak, uygulamanın temel bir parçasıdır.
Fumiko Chiba’nın bu konu üzerine yazdığı bir kitap var. “Hayatımızın büyük bir kısmı telefonlarımızda veya bilgisayar ekranlarında yaşıyor” diyor Chiba.
Chiba, bu anlamda, bir kakeibo kullanmanın bir çeşit farkındalık egzersizi haline geldiğini söylüyor.
Bu yüzden ayın başında, aslında ne kadar paranız olduğunu anlamanız ve yazmanız gerekir. Maaşınızdan herhangi bir serbest bite, annenizden 20 sterlin doğum günü parasına kadar sahip olduğunuza bakın ve hepsini tamamlayın.
Ardından, “sabit giderlerinizi” alın: kira ve faturalar gibi ödemeniz gereken tutarlar ve toplam tutarınızdan uzaklaştırın. Yeterince kolay.
Bu size “tasarruf etmeyi” veya “iyi harcama yapmayı” seçebileceğiniz bir tutar getirecektir. Şu an tek rakamlardaysa endişelenmeyin – daha yeni başlıyoruz.
3. “Zorluklar” ve “istekleriniz” konusunda dürüst olmanız gerekir.
Bir kakeibo kullanmak, mali durumunuzu dağıtmakla ilgilidir. Son adımı izlediyseniz, ne kadar para geldiğini biliyorsunuz ve ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz – geri kalanını nasıl harcadığınızı ve daha iyi nasıl yapabileceğinizi anlamanın zamanı geldi.
Parçalardaki harcamalarınıza bakarak (hiç bitmeyen, suçluluk yaratan bir gidenler listesi yerine), kesebileceğiniz alanları belirleyebilirsiniz.
Çok güzel özetleyen ve Türkçe hazırlanmış bir rehber buldum onu da paylaşayım.
İngilizcesi olanlar için:
Yine kısa yazacağım deyip, uzatmışım. Faydalı bulduysanız, lütfen başkalarına da fayda olun ve bu yazımı sevdiklerinize iletin.
Eyvallah…
güzel yazı sizi keşfettikten sonra tüm yazılarınızı bilgi maili geldiği gibi okuyorum. emeğinize sağlık.